O W N E D

FOLLOW DBOARD



© Template by AtiqahJaidin
Image from TUMBLR | WHI
We Need To Teach Them!

bismillahirrahmanirrahim,


tadi aku blogwalking , and aku jumpe quote ni, aku nak share dengan korang pasal apa yang Mysara ni tulis. huhu, menarik minat aku untuk share kat orang. so this is it ;


We need to teach our daughters to distinguish between

a man who flatters her and a man who compliments her,
a man who spends money on her and a man who invests in her,
a man who views her as property and a man who views her properly,
a man who lusts after her and man who loves her, 
a man who believes he’s a gift to women and a man who believes she’s a gift to him.

And then we need to teach our sons to be that kind of man.

sama macam apa yang aku belajar tahun ni , dalam kitab Akhlak SMU ada hadis sebut, ;


قال رسول الله : علموا الصبي الصلاة لسبع سنين واضربوا هم عليها وهم ابناء عشر وفرقوا بينهم في المضاجع 
وقال رسول الله : اكرموا اولادكم واحسنوا ادابهم

maksudnya ;

sabda Rasulullah : ajarkanlah solat kepada anakmu bagi umur 7 tahun, dan pukul lah mereka pada umur 10 tahun (jika tak solat) dan pisahkan mereka dari tempat tidur mereka (lelaki dan perempuan) 
dan bersabda Rasulullah : hormatilah anak-2 dan perelokkanlah adab mereka. 

notakaki ;
saya minta maaf kalau ada salah ejaan, especially ejaan hadis tu. tapi insyaAllah betul, sebab saya dah hafal and dah tanya orang dewasa ejaan tu betul ke tak. ustaz, ustazah saya newbie lagi. saya harap kalau ada salah ejaan mohon dibetulkan. minta maaf :)
"sama-samalah kita memberi peringatan dan memberi teguran. insyaAllah"

CREDIT